بهترین کتاب های مدیریتی برای علاقه مندان به حوزه مدیریت

در این مقاله قصد داریم تا برخی از بهترین کتاب های مدیریتی را به شما معرفی کنیم. البته چیزی تحت عنوان «بهترین کتاب» در هیچ زمینهای وجود ندارد و بسته به حوزه دانش و مشکلی که با آن روبرو هستید، میتوانید کتابهای متناسب و مفیدی پیدا کنید. ولی برای آن دسته از مخاطبان که به صورت پیوسته به مطالعه در حوزه مدیریت علاقه دارند، مجموعهای ارزشمند از بهترین کتاب های مدیریتی را معرفی کرده و مختصری از محتوای هریک از آنها را بیان خواهیم کرد.
هفت مورد از بهترین کتاب های مدیریتی
کتاب استارت آپ ناب
این کتاب توسط اریک ریس در سال 2011 منتشر شد و به یکی از بهترین کتاب های مدیریتی در سال پس از انتشار تبدیل شد. او در این کتاب ایده «ناب» را وارد دنیای استارتآپی کرد. ایده ناب نخستین بار در دنیای کسبوکار ساخت و تولید و در شرکت تویوتای ژاپن تحت عنوان «تولید ناب» مطرح شده بود. تولید ناب به معنی به کارگیری فلسفهای مدیریتی است. در آن به سه عامل بیش از سایر عوامل اهمیت داده میشود. این عوامل عبارتند از: مشارکت دادن کارکنان و استفاده از خلاقیت آنها، تولید به هنگام و بدون وقفه، کاهش اتلاف.
اریک ریس «فلسفه ناب» را وارد دنیای کسبوکارهای استارتآپی دیجیتال کرد و کتاب «استارتآپ ناب را به عنوان یکی از بهترین کتاب های مدیریتی وارد بازار کرد. ایده اصلی او در این کتاب این است که استارتآپ ناب استارتآپی است، پیوسته به سمت کاهش هزینه و شناخت نیاز مشتری حرکت میکند و در این حرکت ساختار و مدل کسبوکار خود را اصلاح مینماید. به عقیده اریک ریس، استارتآپ باید از شکست خود درس بیاموزد و مسیر حرکت آتی خود را از طریق آزمون و خطا مبتنی بر شکستهای احتمالی و کسب بازخورد مشتریان تعیین کند. به عقیده وی، شرکتهای استارتآپی باید چابک و انعطافپذیر باشند. این کتاب در سال 2012 از سوی وبسایت آمازون به عنوان بهترین کتاب سال معرفی شد.

کتاب خلق مدل کسبوکار
یکی دیگر از بهترین کتاب های مدیریتی، کتاب خلق مدل کسبوکار اثر استراوالدر است. با طرح 9 سوال به خواننده کمک میکند تا دیدگاه جامعتری نسبت به کسبوکار پیدا کند. به عقیده استراوالدر، مدل کسبوکار مفهومی است که همراه با ایجاد سازمان خود به خود شکل میگیرد اما به صورت آگاهانه میتوان آن را طراحی کرد. استراوالدر معقتد است که کارآفرینانی که ایدههایی بکر دارند باید این توانایی را داشته باشند. ایده خود را در قالب طرحی سودآور به دیگران معرفی کنند و سرمایهگذارن را برای سرمایهگذاری و مشارکت در خلق کسبوکاری نوین متقاعد کنند.
بخشهای مهمی که در این کتاب به آنها اشاره شده است عبارتند از: بخشبندی مشتریان، ارزش پیشنهادی به مشتری، کانال های دسترسی به مشتری، ارتباط با مشتریان فعلی، جریان درآمد، منابع کلیدی، فعالیتهای کلیدی، شرکای کلیدی و ساختار هزینه.
ایدههای مطرح شده در این کتاب را در ادبیات مدیریتی تحت عنوان بوم مدل کسب و کار استراوالدر نیز میشناسند. این کتاب را به عنوانی یکی از بهترین کتاب های مدیریتی به کسانی که قصد راهاندازی کسبوکاری جدید دارند توصیه میکنیم.
مطلب پیشنهادی: شیوه بهتر مدیریت چگونه است؟
کتاب مدیریت رفتار سازمانی سومین کتاب از بهترین کتاب های مدیریتی
نویسندگان زیادی درباره موضوع رفتار سازمانی کتاب نوشتهاند اما یکی از بهترین کتاب های مدیریتی در زمینه رفتار سازمانی متعلق است به استیفن پی رابینز. این کتاب یکی از منابع آکادمیک رشته مدیریت به شمار میرود. در آن به مفاهیم مهمی از جمله اصول تقسیمکار، مدیریت راهبردی منابع انسانی، مبانی رفتار سازمانی و بهبود کیفیت منابع انسانی اشاره شده است.
اگر مدیری هستید که به منابع انسانی به عنوانی یکی از منابع ارزشمند سازمانی اهمیت میدهید. توصیه می کنیم که حتما این کتاب را مطالعه کنید.
استیفن رابینز مدیریت رفتار سازمانی را مهارتی میداند که علوم مختلفی در آن دخالت دارد از قبیل روانشناسی، جامعهشناسی و علوم سیاسی. ایدههای اساسی رابینز درباره نقش مدیریت در ارتقای رضایت کارکنان و بهرهوری سازمانی عبارتند از :
امکان برقراری ارتباط میان رضایت شغلی کارکنان و بهرهوری سازمانی
رابطه معکوس میان جابجایی شغلی و رضایت کارکنان
لزوم احساس مسئولیت مدیران نسبت به وضعیت کارکنان
این کتاب یکی از پرفروشترین و بهترین کتاب های مدیریتی در زمینه مدیریت منابع انسانی به شمار میرود.
کتاب پنج دشمن کار تیمی
اگر به مطالعه درباره تیم و کار تیمی علاقه مند هستید. این کتاب را به عنوان یکی از بهترین کتاب های مدیریتی در این زمینه به شما توصیه میکنیم. کتاب پنج دشمن کار تیمی، نوشته پاتریک لنچیونی، در سال 2002 منتشر شده است. این کتاب لحن روایی دارد. در آن کاترین پترسن، مدیرعامل شرکت دسیژن تک، چالشهایی که در ارتباط با مدیریت تیمی سازمان با آن روبروست را به تصویر میکشد. لنچیونی، پنج دشمن مخرب کار تیمی را به شرح زیر معرفی میکند:

- فقدان اعتماد: چنانچه فرد احساس کند که ممکن است از سوی تیم تهدید شود و یا آسیب ببیند. کار تیمی با اختلال مواجه خواهد شد.
- ترس از تنش: گاهی اوقات اعضای تیم برای اجتناب از تنش و درگیری سعی میکنند. محیط آرام گروه را حفظ کنند. اما این آرامش کارکرد اصلی تیم را که چکش کاری ایدهها و نقد راهکار هاست دچار اختلال خواهد کرد.
- عدم تعریف نقش: چنانچه نقشهای درون تیم به درستی تعریف نشده باشد. پس از مدتی انگیزه اعضای تیم آسیب خواهد دید و کارکرد تیم مختل خواهد شد.
- عدم پاسخگویی: اگر تیم و اعضای تیم نتواند عواقب تصمیمات و اقدامات خود را بپذیرد و در هنگام بروز بحرانها دنبال مقصر بگردد. کارکرد تیم در بلندمدت آسیب خواهد دید. تیمی که اعضای آن تقصیرها را گردن یکدیگر بیاندازند کارکرد مطلوبی نخواهد داشت.
کتاب پنج دشمن کار تیمی را میتوان جزو معروفترین و بهترین کتاب های مدیریتی که در زمینه کار تیمی نوشته شده دانست.
کتاب پنج سطح رهبری
یکی از اصیلترین و بهترین کتاب های مدیریتی همین کتاب پنج سطح رهبری اثر جان سی مکسول مشاور و کوچ مدیریت است. یکی از منابع دروس دانشکدههای مدیریت نیز هست. اگر مدیر ارشد سازمان هستید و یا به موضوع مدیریت علاقمند هستید و میخواهید در پست سازمانی خود حداکثر بازده را داشته باشید. توصیه میکنیم که این حتماً این کتاب را مطالعه کنید.
وی پنج سطح رهبری را چنین توصیف میکند:
- سطح پست سازمانی: در این سطح قدرت مدیر ناشی از جایگاه سازمانی است و دیگران به دلیل موقعیت و مقام از مدیر تبعیت میکنند.
- سطح رهبری مجاز: در این سطح، زیردستان آزادانه و به انتخاب خودشان از مدیر تبعیت میکنند چون به او اعتماد دارند.
- سطح کسب نتیجه: در این سطح، کارکنان برای اینکه به توانایی خلق ارزش از سوی شما اعتقاد دارند از شما تبعیت میکنند.
- سطح رشد: افراد به دلیل آنکه به رشد و توسعه آنها کمک میکنید از شما تبعیت میکنند.
- پرورش رهبران آینده: کارکنان به دلیل با تبعیت از شما میتوانند خود به جایگاه رهبری دست یابند از شما تبعیت میکنند.
این کتاب را نیز میتوان جزو ماندگارترین و بهترین کتاب های مدیریتی قلمداد کرد.

کتاب رقص تغییر، ششمین کتاب از بهترین کتاب های مدیریتی
بحرانهای اقتصادی و رکود ناشی از آن، همواره یک موضوع را در بین شرکتها به جریان میاندازد، تصمیم برای تغییر!
کتاب رقص تغییر گزینه خوبی برای کسانی است که میخواهند بیشتر درباره تغییر سازمانی بدانند. پیتر سنگه که قبل از این نیز نویسنده تعدادی از بهترین کتاب های مدیریتی بوده است. این بار هم خوش درخشیده و کتابی جذاب با مثالهای کاربردی فراوان را به مخاطبین خود عرضه کره است.
پیتر سنگه در این کتاب، مفهوم تفکر سیستمی را به گونهای قابل فهم و کاربردی بیان میکند. پیتر سنگه با رد روشهای دستوری و بالا به پایین، مفهوم «تغییر با تکیه بر یادگیری» را مطرح مینماید. او میگوید «مدیر عامل قهرمانی که بتواند یک تنه یک سازمان را متحول کند، فقط یک افسانه است».
به عقیده سنگه، تغییر را نمیتوان برای یک سازمان تجویز کرد. او نقش پررنگی که برای مدیران ارشد در تغییر سازمان قائل شدهاند را چندان معتبر نمیداند و معتقد است که تغییرات بزرگ تنها توسط بدنه سازمان قابل تحقق خواهد بود. سنگه، نقش مدیران ارشد را در تحقق تحولات سازمانی تنها در طراحی فرآیندهای مبتنی بر یادگیری میداند که باعث میشود تغییرات خودبهخود توسط کارکنان محقق شود.

وی فرآیند تغییر را در سه مرحله تعریف میکند که عبارتند از:
- شروع تغییر: در این مرحله باید کارکنان متقاعد شوند که تغییر لازم و ضروری است
- تغییر پایدار: در این مرحله چالشهای پیش روی فراگیری تغییر مورد بررسی قرار میگیرد
- طراحی مجدد و بازبینی: در این مرحله، مدیران ارشد نسبت به اصلاح روند بر اساس خواست بدنه سازمان مبادرت میورزد.
خواندن این کتاب را برای مدیرانی که با بحران مواجهاند یا به فکر تغییر سازمان خود هستند توصیه میکنیم.
کتاب جنگل استراتژی
یکی دیگر از بهترین کتاب های مدیریتی خصوصاً برای مدیران شرکتهای مادر تخصصی، کتاب جنگل استراتژی اثر هنری مینتزبرگ است. این کتاب در سال 1998 منتشر شده است. تاکنون نیز به عنوان یک مرجع معتبر در ادبیات مدیریتی از آن یاد میشود. مینتزبرگ در این کتاب، مدیران استراتژیک را مدیرانی هوشمند و جامعنگر معرفی کرده که توانایی پیشبینی آینده کسب و کار خود را دارند.

مینتزبرگ در کتاب خود به بررسی انواع مکاتب علمی در حوزه مدیریت استراتژیک میپردازد. عبارتند از مکتب کارآفرینی، مکتب طراحی، مکتب برنامهریزی، مکتب موقعیت یابی، و مکتب شناختی. این کتاب یکی از بهترین کتاب های مدیریتی در زمینه توصیف و تبیین مفهوم مدیریت استراتژیک است. خواندن آن به علاقه مندان مدیریت استراتژیک و همچنین مدیران هلدینگ ها اکیداً توصیه میشود.
تردید نکنید، نظر شما برای ما مهم است.