از مهارت خودانگیزی چه می دانید؟
مهارت خودانگیزی توانایی هدایت در راستای ابتکار عمل و اقدام به منظور دستیابی به اهداف و انجام کامل وظایف است. یعنی انگیزهی درونی شما را به ایجاد، موفقیت و ادامه کارهایی که دوست دارید، سوق می دهد، بدون آن که شخصی به شما گفته باشد.
در رسیدن به اهداف بزرگ خودانگیزی نقش اصلی را ایفا می کند. در حالی که ایجاد تغییرات در زندگی نیازمند پشتکار و انگیزه است.
اگر می خواهید به هدف بلند مدتی برسید،
برای سلامتی تلاش می کنید،
در دوره میانسالی به فکر تغییر شغلی هستید،
یا به تحقق رویاهای شخصی می اندیشید،
شروع کار آسان است؛ زیرا سرشار از نشاط و عزم برای مقابله با چالش ها هستید. اما در ادامه مسیر نیز به همین اندازه شور، انرژی و انگیزه خواهید داشت؟ با ما همراه باشید که یافتن ابزار خودانگیزی را در غلبه بر افت و خیز ها، ایجاد مقاومت ذهنی و بهبود تمرکز بر اهداف را یاد بگیرید. زیرا که شما را در مسیر موفقیت ثابت قدم می سازد.
مهارت خودانگیزی چیست؟
انگیزه عاملی است که ما را به دستیابی اهدافمان، احساس رضایتمندی، بهبود کیفیت و سبک زندگی هدایت می کند. درک و رشد این مهارت به شما در کنترل جنبه های دیگر زندگی کمک بسیاری می کند.
دانیل گلمان نویسنده چندین کتاب در وابستگی هوش هیجانی و خودانگیزی، چهار عنصر تشکیل دهنده انگیزه را به شکل زیر تعریف می کند:
- انگیزه شخصی در دستیابی، میل به بهبود یا کسب برخی استانداردها؛
- تعهد به اهداف شخصی یا سازمانی؛
- ابتکار: آمادگی عمل به موقع در فرصت ها؛
- خوش بینی یا انعطاف پذیری: توانایی ادامه کار و پیگیری اهداف در مواجهه با شکست ها.
به همین منظور اگر به دنبال افزایش مهارت خودانگیزی هستید، بهتر است درک بیشتری را از این عناصر فردی کسب کنید.
1. انگیزه یا محرک شخصی برای رسیدن به نتیجه
شاید شما انگیزه شخصی برای نیل به اهداف را جاه طلبی یا توانمندسازی شخصی تعریف کنید. با این حال ارزشمند است که از جنبه نوع تفکر نیز به آن نگاه کنید.
نوع تفکر دو نوع دارد یا ثابت است یا در حال رشد.
- ثابت: استعداد ذاتی است و انسان قادر به تغییر سطح توانایی های خود نیست.
- پویا و درحال رشد: یقین به آن که با سخت کوشی و تلاش امکان ارتقای مهارت ها وجود دارد.
مطالعات بیانگر آن است که افراد با دیدگاه دوم در هر زمینه دلخواهی پیشرفت می کنند. بنابراین بهتر است داشتن نوع تفکر رو به رشد را یکی از عناصر مهم در مهارت خودانگیزی در راستای موفقیت قلمداد کنیم.
مطلب پیشنهادی: انگیزه چیست؟ با مهم ترین دلیل موفقیت آشنا شوید
اما از دیگر عناصر محرک شخصی به سازماندهی اشاره می شود؛ یعنی مهارت در مدیریت زمان و جلوگیری از حواس پرتی.
2. به اهداف خود متعهد باشید
شواهد متعددی وجود دارند که هدف گذاری در رفاه عمومی تاثیر قابل توجهی می گذارد. آلبرت انیشتین می گوید: ” اگر به دنبال زندگی شاد هستید، آن را به اهداف گره بزنید، نه به افراد یا اشیا”
مرتبط: عهد با خود باعث پاداش می شه؛ فوق انگیزشی از جول اوستین
شما باید اهدافی فراتر از توان خود تعیین کنید که همیشه دلیلی برای زندگی داشته باشید. دستیابی به هیچ چیز حتماً آسان خواهد بود، به همین منظور باید اهدافی را برای خود تعیین کنیم. هوشیاری و آگاهی از جایگاهی که می خواهید کسب کنید و درک چگونگی برنامه ریزی در رسیدن به آن، مهم ترین بخش مهارت خودانگیزی است.
3. ابتکار عمل یا تبدیل چالش ها به فرصت
ابتکار در عمل به معنی توانایی استفاده مفید از فرصت هایی است که اتفاق می افتند. اگر به موقع واکنش نداشته باشید، فرصت ها را از دست خواهید داد.
البته قدیمی ها می گویند قبل از پریدن خوب نگاه کنید. مهم است که قبل از انجام هر کاری فکر کنید و از تصمیم خود اطمینان داشته باشید. از این رو ابتکار عمل را ترکیبی از شجاعت و مدیریت در ریسک می دانند.
- مدیریت ریسک: آسودگی خیال از شناسایی فرصت و تصمیم گیری صحیح؛
- شجاعت: غلبه بر ترس از چیزهای ناشناخته در فرصت های جدید؛
4. خوش بین و انعطاف پذیر باشید
خوش بینی یعنی توانایی نگاه به بخش های روشن و انعطاف پذیری نیز توانایی بازگشت به عقب یا مثبت اندیشی در مواجه با چالش ها است. این دو رابطه نزدیکی با یکدیگر دارند، اگر چه در تعریف به طور کامل یک معنی نیستند.
افراد انعطاف پذیر از تفکر خود به عنوان راهی برای مدیریت پاسخ های عاطفی منفی به چالش ها و رخدادها بهره می گیرند. آن ها با افکار مثبت یا منطقی به بررسی می پردازند و در صورت نیاز بر واکنش های غیر منطقی غلبه می کنند.
با انواع انگیزه ها آشنا شوید
در تفکر درباره مهارت خودانگیزی درک دلیل اشتیاق و تمایل برای انجام کارها، مفید است. دو انگیزه دهنده اصلی وجود دارد:
- ذاتی: به کارهایی مربوط می شود که تمایل به انجام آن ها داریم؛
- بیرونی: به باید و کارهای اجباری مربوط می شود.
اگر دقیق تر هر یک را بشکافیم، انگیزه ذاتی وظیفه یا عملی است که از روی رضایت یا انتظار انجام می دهیم. مانند تفریح، علاقه مندی و چالش های شخصی.
اما انگیزه های خارجی به انجام کار یا وظیفه برای دریافت نوعی پاداش، پول، قدرت یا نمره خوب برمی گردند.
افراد از چیزها و مقاطع مختلف زندگی، انگیزه پیدا می کنند. اغلب وظایف ترکیبی از دو نوع انگیزه هستند. همه ما در صورت علاقه مندی به کاری انگیزه و تمایل بیشتری به انجام آن نشان می دهیم.
به طور کلی اگر از کاری لذت ببریم، به راحتی با استرس ها و ساعت های طولانی آن نیز کنار می آییم. از این رو انگیزه های ذاتی سهم بزرگی در مهارت خودانگیزی ما دارند.
نکاتی برای بهبود مهارت خودانگیزی
کسب مهارت خود انگیزی مستلزم تعهد، شجاعت و پشتکار طولانی مدت است. اما به این معنی نیست که داشتن این مهارت یا بهبود آن غیر ممکن است. راه هایی وجود دارند که در صورت نیاز به ایجاد انگیزه کمک می کنند.
بهترین راه هایی که شما را از تسلیم شدن باز می دارند و باعث افزایش انگیزه می شوند، عبارت هستند از:
- تمرکز انرژی با ساده سازی زندگی؛
- تبدیل اهداف بزرگ به گام ها کوچکتر؛
- مدیریت انتظارات؛
- ارتباط با افراد حامی و پشتیبان مانند لایف کوچ؛
- درخواست کمک و پیشنهاد کمک به دیگران؛
- تمرین سپاسگزاری؛
- استراحت کافی؛
- جشن گرفتن موفقیت ها.
چرا باید مهارت خودانگیزی را بشناسیم؟
کسب یا بهبود مهارت خودانگیزی یک شبه ممکن نمی شود. اما درک بهتر عناصر خودانگیزی و چگونگی انطباق آن به افزایش انگیزه کمک می کند. انگیزه شخصی، تعهد، ابتکار عمل، خوش بینی یا انعطاف پذیری از عوامل وابسته با خودانگیزی به شمار می روند.
انگیزه دو نوع یا منشأ ذاتی و بیرونی دارد. رضایت به انجام کار یا احساس باید و اجبار در آن تعریفی است که برای این دو گفته می شود. اغلب کارها نیز تلفیقی از هر دو را در بر می گیرند.
تعهد، پشتکار و شجاعت از ملزومات دستیابی به اهداف و کسب مهارت خودانگیزی هستند. با همه این ها راهکارهایی مانند ساده گرفتن زندگی، کمک کردن و گرفتن از دیگران، سپاسگزاری و تبدیل اهداف بزرگتر به قدم های کوچکتر به شما انگیزه می دهند و شما را از تسلیم شدن باز می دارند.
دیدگاهتان را بنویسید