مهمترین نکات در یادگیری فن بیان
در ابتدای سخن توجه شما را به این نکته جلب می کنیم که در طول تاریخ هیچ یک از سخنرانان مشهور از بدو تولد مهارت فن بیان را دارا نبوده اند! بلکه آن ها تنها مهمترین نکات در یادگیری فن بیان را آموخته اند، تمرین کرده اند و اکنون به نحوی استوار در سخنرانی ها می درخشند.
لازم به ذکر است که بگوییم حتی در صورت عدم حضور به عنوان شخص سخنران، آگاهی از راه کارهای تقویت فن بیان اعتماد به نفس شما را افزایش می دهد. همچنین تاثیر بسزایی بر کنترل اضطراب شما دارد. بنابراین یادگیری فن بیان به هر شخصی در جهت توسعه مهارت سخنرانی در جمع توصیه می شود.
در مقالات گذشته مهارت هایی را برای تقویت فن بیان به طور مفصل شرح دادیم. حال می خواهیم اسرار نهفته ای را در مورد مهارت های سخنوری با شما عزیزان در میان بگذاریم تا بدین وسیله در سخنرانی ها و جلسات به موفقیت بیشتری نائل شوید.
چگونه یک سخنران ماهر شویم؟
باید بگوییم که یک سخنور ماهر در حقیقت مهارت های یک رهبر خوب را دارا است. در حقیقت با ارائه یک سخنرانی خوب قدرت شما در بین دوستان و همکارانتان افزایش می یابد.
اگرچه امروزه دنیای مجازی جایگاه ویژه ای را در بین افراد پیدا کرده است. اما مهارت های سخنوری برای موفقیت شغلی و شخصی شما حتی در فضای مجازی مانند اینستاگرام و … ضروری است.
اولین نکته در یادگیری فن بیان این است که مخاطب خود را بشناسید. چرا که تنها در این صورت است که محتوای نوشته خود را طبق انتظارات او تنظیم می کنید. همانطور که قبلاً اشاره شد در سخنرانی ها، مخاطبان عملکردها و واکنش های یکسانی ندارند. به عبارت دیگر یک سخنران خوب می داند شنونده او چه سوالی خواهد کرد. پاسخ خودش را نیز پیش بینی می کند.
فراموش نکنید که با سخن گفتن ذهنی، با کمترین تلاش ارزش و احترام زیادی را برای مخاطب خود قائل می شوید. دو حالت را در ذهن خود تصور کنید. زمانی که فرد سخنران تمامی سخنان را از روی نوشته می خواند. دیگری حالتی که سخنران متن خود را از حفظ و با احساس می خواند.
شنیدن صحبت های کدام یک از سخنرانان برای شما جذاب تر خواهند بود. بله پاسخ ما هم به این پرسش همین است. وقتی سخنی از قلب بر می آید به طور حتم بیشتر به دل مخاطب می نشیند.
چگونه مهارت های گفتاری خود را تکمیل کنیم؟
اگرچه یادگیری فن بیان در صحبت کردن شما بسیار حائز اهمیت است. اما توجه کنید هر نوع آموزشی بدون تکرار و تمرین، تاثیر کوتاه مدت بر شخص می گذارد.
بنابراین با استفاده از راه های تقویت فن بیان، همانند ورزش این مهارت را در خود ارتقا دهید. در لیست زیر نکاتی را در مورد تکمیل مهارت فن بیان شرح داده ایم.
مهمترین نکته برای یادگیری فن بیان این است که نقاط ضعف خود را شناسایی کرده و با تکرار و تمرین آن ها را رفع کنید. می پرسید چگونه؟ یکی از این راه ها این است که در جمع دوستان تمرین کنید و انتقادات آن ها را یادداشت کنید.
لازم به ذکر است که شنودگان با زبان بدنشان به شما سیگنال هایی می دهند. از این طریق میزان توجه و علاقه آن ها به صحبت های خود را می سنجید.
اعتماد به نفس داشته باشید
بهتر است اینطور بگوییم که اعتماد به نفس یک قدرت فوق العاده است. هنگامی که شروع به خود باوری می کنید، سحر و جادو شروع به اتفاق افتادن می کند.
بنابراین برای این که به سخنران ماهری تبدیل شوید، حدالامکان اعتماد به نفس خود را بالا ببرید. چرا که با افزایش اعتماد به نفس، درکنار مخاطبان احساس راحتی بیشتری خواهید کرد.
مطلب مرتبط: منظور از مهارت فن بیان چیست؟
نکته بعدی که لازم است در مورد یادگیری فن بیان بدانید تقویت مهارت ارتباطی است. طبق نقل قول معروف “وقتی با مردم در ارتباط هستید، فراموش نکنید که با مخلوقاتی عاطفی سر و کار دارید، نه موجوداتی منطقی.”
بنابراین برقراری ارتباط درست از ابزارهای ارتباطی در عصر ارتباطات در پیشرفت ما و کسب جایگاه اجتماعی بسیار موثر است. همچنین به خاطر بسپارید که یادگیری برقراری ارتباط مناسب با مردم، به نوعی هنر است، که همه افراد آن را نمی دانند.
تا کنون شاید به جلسه یا همایشی دعوت شده اید که از یکنواختی صحبت سخنران خسته شده اید و مجبور به ترک آن جلسه شده اید یا حتی از فرط بی حوصلگی به خواب رفته اید!
نکته قابل توجه در یادگیری فن بیان این است که به عنوان یک سخنران به چه میزان توانایی استفاده از دامنه صوتی خود را دارید. به عبارت ساده تر میزان صدا در انتقال حس درونی شما به مخاطب بسیار مهم است.
بنابراین در بالا و پایین آمدن لحن صدای خود بسیار تمرین کنید تا شنونده به درک بالاتری از کلام شما برسد.
اهمیت محتوای سخنرانی
لازم است بگوییم که استفاده از مطالب و محتوای مناسب بسیار اهمیت دارد. به عبارت دیگر قبل از نوشتن متن سخنرانی از این که جملات و عبارات مناسب شنوندگان است یا نه مطمئن شوید.
علاوه بر آن کاربرد نقل قول از بزرگان و برخی آرایه های ادبی تا حد زیادی در جذب مخاطب تاثیرگذار است. از اظهارات و نکاتی که در متن سخنرانی ایراد خواهد شد، اطمینان کامل حاصل کنید.
یکی از روش های طلایی برای یادگیری فن بیان، تمرین کردن در محیط واقعی یا شبیه سازی سالن برای ارائه سخنرانی است.
پیشنهاد می کنیم از سخنرانی آزمایشی خود فیلم بگیرید. جزییات کنفرانس خود را از جمله لحن صدا، حرکات بدن و متن سخنرانی خود را چندین بار تماشا کنید، نکات منفی را یادداشت کرده و درنهایت آن ها را رفع کنید.
نکات پایانی در مورد یادگیری فن بیان
آیا تا کنون با سخنران های غیر حرفه ای برخورد کرده اید؟ بنابراین حتما دیده اید که دائم به متن خود نگاه کرده و ارتباط خوبی را با مخاطب خود برقرار نمی کنند. علاوه بر آن گاهاً قسمت هایی از متن سخنرانی خود را نیز فراموش می کنند.
در صورتی که نمی خواهید این اتفاق ناخوشایند برای شما نیز بیافتد، پیشنهاد می کنیم نکات کلیدی در متن سخنرانی را به خاطر بپرسید تا ارتباط چشمی بیشتری با مخاطب خود برقرار کنید. به این ترتیب سخنرانی شما موثرتر خواهد بود و بیشتر به دل می نشیند.
حال که به تمامی رموز جهت یادگیری فن بیان واقف شده اید، پیشنهاد می کنیم با تکرار و تمرین مهارت های خود را در ارتقا دهید. به این ترتیب میزان تسلط و قدرت شما در سخنرانی با هیچ شخص دیگری قابل قیاس نخواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید