مهارت حل مسئله و تأثیر آن در افزایش امید به زندگی
تا به حال دقت کرده اید که بسیاری از مشکلات در روابط میان شما و افراد دیگر تکرار می شوند؟ بسیاری از ما اشتباه های خود را بدون آن که بدانیم، تکرار می کنیم. این مسئله نشان می دهد که در مهارت حل مسئله مشکل داریم.
زمانی که یک مشکل خاص به طور مداوم تکرار می شود، امید به زندگی در ما کم می شود. راه حل چیست؟ در واقع اگر کسی با این مهارت آشنا نباشد، از تکنیک های حل مسئله درست و مؤثر نیز استفاده نمی کند.
با ما در ادامه این متن همراه باشید و مهارت های حل مسئله را بشناسید. خواهید دید که این مهارت به چه اندازه در افزایش امید در زندگی شما مؤثر است.
مهارت حل مسئله و نقش آن در امید به زندگی
همه ما می دانیم که میزان موفقیت و خوشحالی تا حد زیادی در زندگی ما تأثیر دارد. اما موفقیت و خوشحالی نیز به توانایی حل مسئله در ما وابسته است. زمانی که در حل مسئله ناتوان باشید، حتما با مشکلات بسیاری روبه رو خواهید شد.
به عنوان مثال در تعاملات میان فردی مشکلات بی شمار، مبهم و پیچیده ای وجود دارد. اگر مهارت حل مسئله نداشته باشیم، قادر نخواهیم بود سوء تفاهم ها را در ارتباطات خود از بین ببریم. این مسئله سبب می شود که هیچ گاه ارتباط نزدیکی با اطرافیان نداشته باشیم.
مطلب پیشنهادی: راه های رشد اعتماد بنفس در کار و زندگی شخصی
مثال دیگر که برای همه ما پیش آمده مشکلات غیرمنتظره در محیط کار است. در محیط کار یاد می گیریم که چگونه از عهده این مشکلات برآییم اما اگر به دنبال راهکارهای جدید نباشیم، عملکرد ما با گذشت زمان ضعیف خواهد شد. این مسئله در امید به زندگی به خصوص در زندگی حرفه ای ما تاثیر می گذارد.
چه مسائلی در ضعف مهارت حل مسئله دخیل هستند؟
مهارت حل مسئله یکی از مهمترین مهارت های زندگی است که باید در طول زندگی به طور مداوم تقویت شود. به این منظور باید با رویکرد صحیح و درست این مهارت را تمرین کنیم. اما چه اشتباهاتی منجر به ضعف ما در این مهارت می شوند؟
در ادامه برخی از دلایل ضعف در حل مسئله را با یکدیگر می خوانیم.
نشانه ها یا دلایل واقعی مشکلات؟
اکثر ما در مواجهه با مشکل انرژی خود را صرف کنار آمدن با مشکل می کنیم، نه صرف حل آن. برای حل هر مشکلی ابتدا باید دلیل واقعی آن را درک کنیم. به این منظور باید ریشه مشکل را بیابیم. اما چگونه؟
مطلب پیشنهادی: چرا علیرغم وجود امکانات در زندگی، احساس ناامیدی می کنیم؟
به جهت ریشه یابی مشکلات اولین نتیجه گیری ذهن خود را به چالش بکشید. در این راستا باید سوالات صحیح مطرح کنیم و در نهایت ریشه ای فراتر از مشکل را پیدا خواهیم کرد. به این ترتیب در حل مشکل موفق تر خواهیم بود و امید به زندگی در ما افزایش می یابد.
راه حل های سریع را جایگزین راه حل های موثر می کنیم!
اغلب در مواجهه با مشکلات به دنبال راه حل های سریع می گردیم که هر چه زودتر آن ها را حل کنیم. این امر سبب می شود که اولین راه حل را بدون نظر گرفتن ریشه مشکل بپذیریم و انجام دهیم.
اگر چه این راه حل ها مشکلات ما را حل می کنند، اما مانع از رسیدن به هسته مشکلات می شوند. به همین دلیل است که مشکلات در موقعیت های مختلف به همان شکل دوباره ظاهر خواهند شد.
تکیه به دانش خود
یکی از علل ضعف در مهارت حل مسئله اتکای بیش از حد به دانش خود است. برخی افراد نیز تصور می کنند که هرچه بیشتر بدانند، توانایی بیشتری برای غلبه بر مشکلات خواهند داشت.
اما زمان آن رسیده است که این تصورات غلط را دور بیندازیم. چیزی که برای حل مسائل و مشکلات نیاز داریم، مهارت های تفکر منطقی است. این مهارت ها به ما کمک می کنند که خلاقانه فکر کرده و مشکلات را حل کنیم.
راه هایی برای تقویت مهارت حل مسئله
برای این که این مهارت مهم از مهارت های زندگی را در خود تقویت کنید، لازم است که نکات زیر را به خاطر بسپارید. در ادامه به 4 راهکار در تقویت این مهارت اشاره می کنیم. با ما همراه باشید.
تعریف مشکل
اولین گام برای حل هر مشکلی پیدا کردن ریشه آن مشکل است. اما چگونه باید این کار را انجام داد؟
«ساکیچی تویودا» در دهه 1930 راه حلی برای این موضوع مطرح کرد. بر اساس گفته او اگر در هر مسئله 5 بار بپرسیم «چرا» به اصل مشکل پی می بریم.
البته گاهی این 5 سوال شما را به ریشه اصلی نمی رساند. در این صورت باید به اندازه ای چراها را ادامه دهید که ریشه اصلی مشکل خود را پیدا کرده باشید.
ارائه گزینه به عنوان راه حل
قدم دوم از مهارت حل مسئله یافتن راهکارهای مطمئن است. در این مرحله بهتر است که تنها بر یک راهکار متمرکز نشویم. به این صورت که حداقل 10 راهکار احتمالی را بنویسم و بهترین و مؤثرترین راهکار را انتخاب کنیم.
این مسئله به ما کمک می کند که اولین راه حل را برای حل مشکل به کار نگیریم. به این ترتیب خلاقیت بیشتری به خرج داده و احتمال رسیدن به راهکار مؤثرتر بالا می رود.
ارزیابی و انتخاب راه حل
حال که راهکارها را نوشته ایم، چگونه باید بهترین راهکار را انتخاب کنیم؟
به این منظور تنها کافی است که جنبه های مثبت و منفی هر یک از راهکارها را لیست کنیم. سپس راهکارها را بر اساس مزایا و معایب آن ها با یکدیگر مقایسه کنیم. در نهایت راه حلی که عقلانی تر و منطقی تر است را انتخاب خواهیم کرد.
اجرای راهکار درست
آخرین مرحله از مهارت حل مسئله اجرای راهکار است. در این مرحله راهکار خود را به مرحله اجرا می گذارید و در نهایت میزان موثر بودن آن را می سنجید. شاید در انتخاب راه حل اشتباه کرده باشید. در این صورت مسیر روشن تری برای انتخاب راهکارهای بعدی پیش روی شما قرار دارد.
با آموختن مهارت حل مسئله امید به زندگی را در خود افزایش دهید
امروزه حل مسئله مهمترین مهارت و شایستگی در زندگی شخصی و حرفه ای به شمار می آید. این موضوع از سوی بسیاری از مشاوران و مربیان کسب و کار و لایف کوچینگ تایید شده است.
این مهارت یک فرآیند ذهنی است که شامل کشف، آنالیز و حل مشکل می شود. امیدواریم با توجه به نکاتی که در این مقاله به آن ها اشاره کردیم، در حل مسئله و یافتن بهترین راه حل موفق باشید.
دیدگاهتان را بنویسید